Vinagres Badia, la cinquena generació d’un marca ‘gourmet’

Castell de Gardeny, vinagres elaborats a Mollerussa.

Recentment hem re-descobert una marca de la zona que enllaça la herència familiar amb l’avantguarda en innovació gastronòmica. Es tracta de la Bodega de Vinagres Badia: i és que la cinquena generació (representada per la Judit i la Marta) ja forma part activa d’aquesta empresa familiar que es va fundar al 1908. 

Situada a Mollerussa, segueix al mateix lloc on el rebesavi va crear una bodega que més endavant arribaria a produïr vins, gel i licors. No era tant extrany aleshores, ja que ens han explicat que a principis del segle XX al Plà d’Urgell n’hi havia 14 de bodegues de vins!

Fa uns anys, el pare, Agustí Badia –amb col.laboració de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona– va desenvolupar vinagres més gastronòmics i per a encarar el segle XXI va crear la marca Gardeny. Actualment ja comercialitzen 14 sabors de vinagre sota aquest nom… i han tornat a produïr el vinagre Badia inicial (el que molts recocordarem amb la seva particular botella de plàstic). Molt acertadament l’han batejat com a “Vinagre de tota la vida”, però que ara es produeix amb vi ull de llebre ecològic.

Entre els seus vinagres n’hi ha de tant curiosos com el vinagre de Vermout (molt indicat per vestir les conserves de llauna), el de cava rosé  (fantàstic per a postres), el balsàmic de moscatell (per gelats i xocolata), el de cava (per amanides molt fresques), el balsàmic de poma (que arrodoneix els plats que porten aquesta fruita) o agredolços tant suggerents com el de riesling (idoni per amanides d’estiu), o el de mel de taronger (recomanat per carpaccios de verdures o per sucs de fruita molt refrescants i saludables). Es presenten en diferents formats (amb mides especials per a restaurants), així com en edicions “minis” de vinagres de vi negre o blanc (es vénen en packs de 5 sabors). Els Badia asseguren que el secret per a fer un bon vinagre és una bona matèria prima; és a dir, un bon vi… i una producció artesanal i acurada, conseqüència directa d’una experièncias de 110 anys.

La seva herència els dóna una manera de fer excel.lent, mentre que la tecnologia més puntera els permet explicar-nos a la seva web (www.badiavinagres.com) tant la història de la família, la manera de poder visitar les seves intal.lacions (fan visites molt recomanables per a grups) i les millors receptes per a gaudir de cada sabor dels seus vinagres.

Els vinagres Castell de Gardeny són, sens dubte, un bon record d’aquestes terres.

Els ‘packs’ de cinc minis poden ser de vins negres o blancs,